Instagram

Sunday, November 21, 2010

Meer afzuigen

Ik ben nog altijd heel tevreden met de nieuwe afzuiger. Het doel is nu om ook de zaagtafel en de vlakbank aan te sluiten.

De vlak/vandiktebank is 1 apparaat. Boven op kan je vlakken, onder de tafel kan je het hout op dikte schaven. Voor die laatste functie zat er een afzuigkap bij. Maar bij het vlam schaven van het hout vloog het stof nog vrolijk rond. Ik heb daarvoor een soort doos gemaakt die onder de vlaktafel komt. Als aansluiting voor de slang heb ik een afzuigkap onderdeel gebruikt. Helaas was dat een verkeerde keus, want de slang die ik heb past daar net niet op. (Duh!!)

Voor de zaagtafel heb ik dus maar een regenpijp onderdeel gehaald. Die blijkt wel mooi op de slang te passen. Voorheen kon je een stofzuiger op de zaagtafel aansluiten. Die was dan in de kast met een slangetje verbonden met een soort bak om het zaagblad heen. Dat ving misschien 50% van het zaagsel op. Nu heb ik die bak weggehaald en bijna alle openingen van de kast dichtgemaakt met piepschuim (makkelijk te verwerken). Alleen aan de voorkant zitten er nog een paar grotere gaten. Aan de achterkant een groot gat gemaakt voor die regenpijp aansluiting. Zo krijg je een luchtstroom dwars door de kast, langs het zaagblad. Ik heb hem al even getest met MDF en dat ging heel goed.

Sunday, November 14, 2010

Schoonmaken

Zoals ik in m'n vorige blog al schreef was de garage een puinhoop geworden. Alles, maar dan ook alles zat onder een dikke laag oranje stof van de jatoba. Gecombineerd met het stof van alle esdoorn planken in de loop der maanden en het was duidelijk dat dit niet langer meer kon. Dus ik heb een afzuiginstalatie gekocht. Het is een soort sterke ventilator motor die lucht aanzuigt, door een filter blast en het zaagsel en stof dat daar niet door kan valt naar beneden in een plastic zak.

Hier staat hij achter de schaafbank in dehoek opgesteld, en zuigt via die dikke slang het zaagsel op. Zoals je ziet heb je al snel een zak vol, die anders verspreid in de garage zou liggen.

Het is echt een genot om zo te werken. Geen stof, geen rommel en de schaafbank werkt ook veel beter. Nu de planken niet meer door een dikke brij zaagsel geperst hoeven te worden, draait alles gewoon veel makkelijker. Ik moet nog wel een opvangtuit maken voor als ik de schaafbank in de vlakstand heb staan. Deze kap past namelijk niet onder de vlaktafel. Ook voor de zaagtafel moet ik iets maken, want ik verwacht dat deze afzuiger heel wat beter werkt dan de stofzuiger.

Vandaag ben ik de hele dag met de schoonmaak bezig geweest. Alles in de garage heb ik afgestoft. Dus elk potje en dingetje op de elke plank. Gelijk de hoeken vol rommel maar eens leeggetrokken en opgeruimd. Als Anja me nu zat is, kan ik lekker in de garage gaan slapen.

Monday, November 8, 2010

Machinepech

Het esdoorn ligt nu mooi te acclimatiseren, tijd om het hout voor de lades klaar te maken. Ik had een hele stapel jatoba liggen, hopelijk genoeg voor de 9 lades. Dus de houtstapel weer uit elkaar getrokken en gekeken wat er nu eigenlijk ligt. En dat viel een beetje tegen. Erg veel gescheurd hout en veel kromgetrokken. Na een uurtje zagen en sorteren zag de garage er uit of er een bom ontpfloft was.


Met veel moeite is het gelukt om voor de fronten en achterkanten van de lades genoeg hout te vinden. Ik heb helaas veel weg moeten doen, planken die als een pretzel kromgetrokken waren en planken die helemaal vol scheuren zaten.

Vervolgens op de schaafbank. Een kant mooi vlak maken (en nog een plank weggedaan omdat ik daarna niet genoeg dikte meer had), en dan de vandiktebank in. En daar begon het gelazer. Eerst sprong de aandrijfsnaar er telkens af. Vervolgens kreeg ik de tafel niet meer hoger gesteld. Het leek wel of die tafel vastliep bij 3 cm dikte. En lades moeten wel van iets dunner hout gemaakt worden! Tijd voor groot onderhoud dus:


Het bleek dat de spindels vol prut zaten, een mengsel van oud vet en zaagsel. De tafel is nu weer heel makkelijk op en neer te draaien. Heeft nog nooit zo lekker gelopen! Nu nog even de messen vervangen. Met scherpe messen hoop ik dat hij het wat makkelijker heeft en niet telkens weer de aandrijfriem losgooit.

Ik had nog wat van die afvalplanken in de grijze container gemikt. Maar helaas heeft de vuilnisman nu de bak niet geleegd. Dat schijnt grof vuil te zijn. Shit, zit ik ook nog eens twee weken met een volle vuilnisbak.

Thursday, November 4, 2010

Meer esdoorn

De fronten en deurtjes schieten nu echt hard op. Maar ik bedacht dat ik daar nu even genoeg van heb en iets anders uit wilde zoeken. Er zijn nog wat stukken die straks zichtbaar zijn en die ik ook van esdoorn wil maken. Het gaat dan om een paar zijwanden van kastjes en het hoekje naast het gasfornuis e.d. Ik vroeg me af of ik daarvoor nog genoeg hout had, want de planken die nog over zijn bestaan voor het grootste deel uit knoesten en scheuren. Dus eerst alles uitzoeken.


Op de foto 4 planken met daarop getekend waar nog iets bruikbaars te halen valt, en de circelzaag om de planken vervolgens in mootjes te hakken. Daarna alle door de vlak/vandiktebank en ik heb weer een stapel klaar staan die nu een paar weken mag rusten, zodat ik daarna alles op de uiteindelijke maat kan maken. Volgens mij heb ik geluk en net genoeg hout voor alles.