Instagram

Monday, December 20, 2010

Olie

Lekker het hele weekend gekloddert met olie. Omdat het in de garage nogal koud is, ben ik naar de zolder verhuist. Alle fronten eerst nog een keer goed gechecked bij daglicht en dan blijken er toch nog wel plekjes te zijn die nog niet netjes glad geschuurd zijn. Kleine krasjes, deukjes of splintertjes. Het schraapstaal is dan weer heel handig, even een paar halen en het hout is weer strak. Maar bij het aanzetten van de schraper wil je nog wel eens een nieuwe kras maken, dus ook nog maar een keer met de hand schuren.

En dan de olie klaar maken. Op de weegschaal meng ik weer 8% witte kleurstof bij de hardwax olie.

Dan breng ik de olie royaal aan met een kwast en laat het een paar minuten intrekken. Vervolgens alles wat teveel is er weer zorgvuldig afpoetsen. Daarvoor gebruik ik nu een rol heel duur keukenpapier met extra zuigende werking. Dat werkt goed, net zo goed als katoenen doeken. Het is wel duurder, maar ik had toevallig niet veel schone katoenen poetslappen liggen.



Alles bij elkaar wordt het best wel mooi. Zeker niet perfect, maar voor iemand die niet van schilderen houdt is zo'n olie behandeling ideaal. Logistiek gezien ook allemaal niet zo lastig, want je zit niet uren lang met een kleverige, stof aantrekkende, stinkende plank. Je krijgt geen druipers in je lak. De houtvezel komt niet omhoog, dus hoef je ook niet tussendoor te schuren. De olie trekt goed in het hout, en de harde was die er inopgelost is zorgt voor een mooi glad afsluitend laagje. Er zit ook nog wat vernis doorheen om het wat sneller te laten drogen. Mooi spul.

Monday, December 13, 2010

Schrapen en schuren

Bij alle fronten heb ik aan de achterkant nog niets gedaan om het hout glad te krijgen. Dat was nog gewoon ruw vanaf de schaafbank. Die is bij mij nu eenmaal niet zo geweldig dat je daar gelijk mee klaar bent. Ze zijn dan wel recht natuurlijk. Afwerken kan je doen door te schuren, maar ik ben begonnen met schrapen.

De schraper is gewoon een plaatje verenstaal waar ik een scherpe kant aan geslepen heb en op die scherpe kant een heel fijn braampje gewreven met een gladde hard stalen pen. En dan heb je een geweldig stuk gereedschap. Het is wel zwaar voor je handen en vooral je duimen, waarmee je het plaatje een beetje bol buigt, maar het werkt heel snel en voordat je het weet heb je zo'n stapel krullen bij elkaar geschraapt.

Het wordt niet super glad met schrapen. Voor de afwerking met olie is het belangrijk dat het oppervlak heel gelijkmatig is om zo een vlekkerig resultaat te voorkomen. Na het schrapen dus schuren. De schuurmachine van Hans heb ik nog steeds in gebruik en daarmee is het allemaal zo tot korrel 180 glad gemaakt.

Het kopse hout aan het eind van de stijlen heeft nog speciale aandacht nodig. De oppervlakte kwaliteit hiervan is extra belangrijk omdat kops hout veel sterker zuigt. Als er dus nog onregelmatigheden inzitten zie je dat gelijk. Begin je met schuren dan wordt het hout helemaal wit. Je moet dan doorgaan met steeds fijnere korrel tot het er weer houtkleurig uitziet Dit heb ik geschuurd tot korrel 320. Zo moet het er uit zien en zo maak ik ook kans op een mooi resultaat als ik ga olieen.

Sunday, December 12, 2010

Kantjes afwerken

De laatste loodjes... Op de een of andere manier valt het niet mee om de motivatie op te brengen om de deurtjes en fronten even af te maken. Ik zit in gedachten allang bij de volgende onderwerpen, maar dit moet eerst. Een groot project is niet altijd leuk, totdat je weer lekker bezig bent, en dan valt het allemaal wel mee.



Kantjes afronden. Hout is vrij kwetsbaar op de randen als het niet afgewerkt is, en het is natuurlijk ook gewoon niet handig, zo'n scherpe rand. Ik heb dus het oude nooitgedacht schaafje weer tevoorschijn gehaald waar ik de geleidestrookjes onder geschroefd heb, waarmee je vrij eenvoudig een schuin kantje kunt schaven. Dit keer een heel klein randje, van ongeveer een milimeter. Na het schaven rond ik dat verder af met een stukje schuurpapier.

Verder kleine beschadigingen en kiertjes repareren. Vooral aan de achterkant zijn de borstlijnen echt niet allemaal heel mooi strak. Dus dat vul ik nu op met kleine schilfers hout. Dat lukt best aardig, en je moet goed kijken om de reparaties terug te vinden.


Ten slotte moet ik aan de achterkant de rand rond het paneel nog een beetje afschuinen, zodat hier ook niet zo'n scherpe rand zit. Dat gaat makkelijk met een schraapstaal en een schuurpapiertje.

En dan schuren. Alles mooi glad maken en dan hoop ik in de loop van de week met olien te kunnen beginnen. Het is even doorbijten, maar het wordt wel mooi :-)