Instagram

Thursday, December 29, 2011

Videootje van de lades

Het is toch gelukt om tijdens de kerstdagen de aanrechtkast te lakken. Wij hoefden niet veel aan de kerstdiners te doen, dus dat kwam goed uit. Over dat lakken valt op zich niet zoveel te vertellen. Ik gebruik Hermadix blanke parketlak in zijdeglans. Op de buitenkant van de kast die straks toch uit beeld is heb ik twee lagen gekwast. De binnenkant heb ik wat zorgvuldiger geschuurd. Dan ook met de kwast zo netjes mogelijk de lak aangebracht. Tussen de lagen nog een keer met 320 schuurpapier glad gemaakt. Eigenlijk ben ik niet zo'n schilder, maar het is toch wel netjes geworden.

Vandaag heb ik de lades gemonteerd. Dat is leuk! Om de lade geleiders op de goede plek te krijgen heb ik wat simpele malletjes gemaakt. Een rechthoekig (zorgvuldig haaks gezaagd) stuk multiplex om de juiste hoogte te krijgen en een klein stukje hout waar ik een hoekje in gezaagd heb op 22 mm om de geleider op de juiste afstand van de voorrand van de kast te krijgen.


En dan met een scharniercentreerboor gaatjes boren voor de schroefjes. In de Blum catalogus staat precies hoe en waar je moet boren.

En dan het moment supreme, doet 'ie het?

Sunday, December 18, 2011

En weer een kast

De gootsteenkast is zo goed als klaar. Hier een foto met een van de lades even los er in gezet. Het past gelukkig.


En een foto van de inhoud van de gootsteen kast waar ik bovenin de achterwand een stukje teruggezet heb. Op de foto vallen twee dingen op. In de eerste plaats hoe mooi ik dat geknutseld heb natuurlijk. Maar wat vooral opvalt is wat een ontzettende troep dat multiplex is. Eerst had ik hiervoor een mooi stukje esdoorn gefineerd spul, maar dat had ik te smal gezaagd. Nu dus een stuk merantie multiplex uit de bouwmarkt. De foto is geflitsts en dan ziet het er nog beroerder uit, maar ik ben blij dat dit achter in de kast zit en straks hoegenaamd onzichtbaar is.



Ik ga de kast nu eerst lakken zodat hij kant en klaar in de hoek geschoven kan worden. Maar dat wordt wel na de kerst want het is een beetje druk deze tijd.

Monday, December 12, 2011

Gootsteenkast

Dit wordt een dubbele kast, aan de linkerkant komt de spoelbak, de kast heet dan ook het gootsteenkastje. Aan de rechterkant komt een ladekast, voor onder andere bestek. Totaal is het 145 cm, een flink gevaarte dus.

De lades heb ik vorige winter al gemaakt, die bepalen dus de breedte van de ladekast. Ze glijden in een gelagerde ladegeleider van het merk Blum. Dit komt allemaal erg precies. Maak je de kast ook maar een mm te smal, dan past de lade er niet meer in. Gelukkig hebben de Blum geleiders wel een paar mm speling in de breedte. Om de midden wand van deze dubbele kast op de goede plek te krijgen heb ik twee latjes precies op de lademaat afgezaagd. Deze gebruik ik om de juiste afstand af te tekenen. Op de foto zie je de twee witte latjes en de waterpas gebruik ik hier als lineaal om af te tekenen.


In deze ladekast komt ook nog een tussenbodem. Misschien overbodig, maar daar wordt het allemaal wat steviger van en zullen de kastwanden nooit zo krom kunnen gaan staan dat de ladegeleiders niet meer werken. Na het aanbrengen van de lamellos heb ik een proefopstelling gemaakt om de lades te testen. En zowaar, alles past en loopt mooi soepel.


Vervolgens ben ik alles verder af gaan werken en vooral veel passen, bijvoorbeeld of de achterwanden wel netjes in de groeven gaan. Daarbij kwam ik er achter dat de achterwand van de gootsteen kast te smal is. Die heb ik klaarblijkelijk op de binnenmaat van de kast gezaagd, zonder rekening te houden dat ze ook nog een stukje in de groef moeten steken. Dus alles weer netjes op zij gezet en eerst maar een nieuw plaatje multiplex gaan kopen.