Instagram

Sunday, March 20, 2011

Half blinde zwaluw staarten

Het hele zwaluwstaarten verhaal begon een beetje op mijn zenuwen te werken, maar ik ben er nu doorheen! Soms is het moeilijk om enthousiast te blijven. Toch ben ik blij het gedaan te hebben. Ik ben zeker nog geen perfect zwaluwstaarten maker, maar ik heb er wel veel van geleerd.

Enfin. De laatste serie zijn voor de besteklades. Dit zijn binnenlades die normaal niet zichtbaar zijn, maar pas te voorschijn komen als je de grote la eronder opentrekt. Hier wil ik een gesloten voorfront hebben, waar dus niet de staart van het zijpaneel zichtbaar is. Daarvoor heb je de half blinde zwaluwstaart. Een plaatje ter verduidelijking:


Je kijkt hier tegen de zijkant aan. De voorkant van de lade is dus een gesloten plank. Het was wel even een andere manier van werken. De staarten blijven hetzelfde, alleen een stukje korter. De nesten waar ze in vallen zijn anders. Die zijn niet doorgaand, kost dus wat meer moeite om netjes uit te hakken. Hier zie je zo'n rijtje nesten, met daarachter de gewone doorgaande nesten.


Eerst zaag je de zijkant van de nesten. Je kan natuurlijk niet doorgaand zagen, alleen een schuin driehoekje. De diepe hoek van de nesten bereik je dus niet met de zaag. Omdat dat lastig is, is er een truc om daar toch het hout te snijden. Je slaat er gewoon een scherp geslepen staalplaatje in. De klem om te voorkomen dat je het hout splijt.


En daarna weer uithakken met de beitel. Het is hier ook weer lastig om echt helemaal in het hoekje te komen. Daar heb je hele mooie vissestaart vormige beitels voor, maar die heb ik niet. Ik snij de laatste houtvezels in de hoek dan maar met een stanleymes weg.

Al dat zagen en hakken heeft een mooie voorraad opgeleverd. Nu nog even alles in elkaar lijmen, opknappen, foutjes wegwerken en dan nadenken hoe ik ze ga beitsen of verven.

3 comments:

 1. Leuk bezig zo.

  En een vaarwel, jaap heeft me gebanned op woodworking, vanwege dat topic over titebond.

  Zweihaak

  ReplyDelete
 2. En wat betreft de ervaringen met titebond: ik heb 3 jaar geleden een teak tuintafel gemaakt, met een blad dat bestond uit 76 latjes, intotaal had deze tafel 164 lijmverbindingen, na 4 dagen gedroogt te hebben deze tafel buiten gezet, en na een volle dag in de zon, en 'smorgen lichte regen, lag de dag erna mijn halve tafel uitelkaar, bijna alle lijmverbindingen waren los. Na alles schoon te hebben gemaakt deze opnieuw gelijmt met bizon d4 km45 lijm, staat deze tafel er nog. Ik heb dit ook in het forum vermeld. Raar is dat dit stuk tekst tot 2 keer toe uit het forum is verwijderd. Of het forum dit niet heeft opgeslagen of het handmatig is verijwderd is mij niet duidelijk. maar eht is wel te zien dat ik mijn post 2 keer heb aangepast, dit komt door het herplaatsen van dit stuk denk ik.

  Zweihaak

  ReplyDelete
 3. Hallo Zweihaak,

  Jammer dat je gebanned bent van het forum. Ik vraag me af waarom? Kan me niet herinneren dat je zulke verschrikkelijke dingen hebt beweerd!

  Beetje vreemd allemaal.

  Kees

  ReplyDelete