Instagram

Tuesday, April 26, 2011

Schaafje maken

De keuken staat even stil. Ik heb besloten een paar kleine dingetjes tussendoor te doen. Gewoon voor de lol. Ik ben op dit ogenblik gefascineerd door houten schaven en besloot om te proberen er zelf een te maken. Een blokje beuken wat ik nog had liggen en een hoop boren, hakken en zagen. Eerst aftekenen wat er moet gebeuren.


Daarna boren. Eerst boor ik vanuit de zool om de mond van de schaaf open te maken. Daarn boor ik van boven af zoveel mogelijk meteriaal weg.


En dan begint het hakken, altijd netjes tussen de lijntjes. Om de goede hoeken te vinden gebruik ik geleideblokken die ik boven op het beuken blokje vastklem en goed fixeer tegen verschuiven.Nadat het gat en de mond goed uitgehakt is, zaag ik de contouren voor de wig met een speciaal zaagje dat ik hiervoor even heb geknutselt. Daarna het hout tussen deze zaagsnedes weer weghakken en gladmaken.Natuurlijk nog een wig maken en de beitel (die ik op ebay gekocht heb) slijpen. Na een eindeloos gepriegel met beitels, raspen vijlen is alles nu netjes passend en werkt de schaaf ook nog.


Nu moet ik hem nog een beetje mooier maken, alles afronden ed. Echt perfect is hij niet. In een hoekje willen de krullen graag blijven hangen en zo de boel verstoppen. Ook heb ik weer eens gemerkt dat je makkelijker hout weghaalt dan weer aanbrengt. Het gevolg is dat de mond veel te groot is geworden, dus daar ga ik maar eens een vulplaatje voor maken. Maar alles bij elkaar een leuk project waar ik weer veel van geleerd heb.

No comments:

Post a Comment