Instagram

Sunday, May 30, 2010

Zagen slijpen
Eigenlijk ben ik al een tijdje terug uit de bergen, maar ik heb sindsdien nog niets aan de keuken gedaan. Ik ben begonnen met het slijpen van mijn zagen, en dat is een beetje uit de hand gelopen. Ik heb namelijk nogal wat handzagen:


I might have too many saw. But I sharpened them all over the last two weeks.

Het zijn allemaal ouderwetse zagen, de meeste van voor de oorlog toen een handzaag nog de basis van het timmervak was, en er dus nog echt goede zagen gemaakt werden. Tot nu toe gebruikte ik ze zoals ik ze had gevonden. Ik had er een paar laten slijpen bij een slijperij in Leiden. Maar ik kwam er achter dat die helemaal niet slijpt, hij ponst nieuwe tandjes in het blad. Hele mooie tandjes die dus niet scherp zijn. Zagen slijpen doe je met een driehoeks vijltje, tandje voor tandje. Dat is best een hele klus en ook een kunst die je even moet leren. Op woodworking.nl zag ik dat Caspar Labarre dat best wilde leren, dus heb ik me snel ingeschreven voor een spoedcursus zagen slijpen. Leerzaam en aan te bevelen.

Sindsdien ben ik dus in de ban van de zaag. Zelfs zo erg dat ik een bouwmarktzaagje omgebouwd heb naar een echte zaag. Van dit:


Changed this...

Naar dit:

...into this.

No comments:

Post a Comment