Instagram

Thursday, September 22, 2011

Berken en esdoorn multiplex

Al een paar keer heb ik geschreven dat ik voor de zichtbare delen van de kastjes duurder esdoorn multiplex gebruik en voor de kastjes die toch grotendeel uit zicht zijn, gebruik ik berken triplex. Maar wat is nu het verschil?

Berken triplex is constructie materiaal. Een hele goede kwaliteit multiplex, maar niet gemaakt om ook nog erg fraai te zijn. Het is niet lelijk, maar heeft een wat onnatuurlijk uiterlijk. Dat komt door de manier waarop het fineer gesneden wordt. In de fabriek hangen ze de boomstam op in een soort grote draaibank, en het fineermes snijdt daar de fineerlaag als een soort grote aardappel schiller vanaf, zoals in deze tekening.


Sier multiplex, zoals mijn esdoorn platen, worden gemaakt door van de boomstam een soort hele dunne planken te snijden. Het voordeel van dat roterend gesneden fineer is dat je hele brede fineerplaten krijgt. Bij het sier fineer zijn dat veel smallere stukken die door de fabriek op een mooie manier tegen elkaar gelegd worden. Het resultaat ziet er dan uit als volgt. Eerst het berken multiplex:


En dan het esdoorn.


Zoals je ziet is het berken multiplex heel wild en een beetje vreemd en lijkt het esdoorn multiplex er meer op of de plaat uit verschillende planken is gemaakt.


No comments:

Post a Comment