Instagram

Monday, December 12, 2011

Gootsteenkast

Dit wordt een dubbele kast, aan de linkerkant komt de spoelbak, de kast heet dan ook het gootsteenkastje. Aan de rechterkant komt een ladekast, voor onder andere bestek. Totaal is het 145 cm, een flink gevaarte dus.

De lades heb ik vorige winter al gemaakt, die bepalen dus de breedte van de ladekast. Ze glijden in een gelagerde ladegeleider van het merk Blum. Dit komt allemaal erg precies. Maak je de kast ook maar een mm te smal, dan past de lade er niet meer in. Gelukkig hebben de Blum geleiders wel een paar mm speling in de breedte. Om de midden wand van deze dubbele kast op de goede plek te krijgen heb ik twee latjes precies op de lademaat afgezaagd. Deze gebruik ik om de juiste afstand af te tekenen. Op de foto zie je de twee witte latjes en de waterpas gebruik ik hier als lineaal om af te tekenen.


In deze ladekast komt ook nog een tussenbodem. Misschien overbodig, maar daar wordt het allemaal wat steviger van en zullen de kastwanden nooit zo krom kunnen gaan staan dat de ladegeleiders niet meer werken. Na het aanbrengen van de lamellos heb ik een proefopstelling gemaakt om de lades te testen. En zowaar, alles past en loopt mooi soepel.


Vervolgens ben ik alles verder af gaan werken en vooral veel passen, bijvoorbeeld of de achterwanden wel netjes in de groeven gaan. Daarbij kwam ik er achter dat de achterwand van de gootsteen kast te smal is. Die heb ik klaarblijkelijk op de binnenmaat van de kast gezaagd, zonder rekening te houden dat ze ook nog een stukje in de groef moeten steken. Dus alles weer netjes op zij gezet en eerst maar een nieuw plaatje multiplex gaan kopen.

No comments:

Post a Comment