Instagram

Sunday, October 23, 2011

Een rampje

Vandaag dacht ik te beginnen met het uitfrezen van de bestekbakjes. Maar dat ging gelijk helemaal mis. Het is uiteindelijk mijn eigen fout (natuurlijk), ik had een frees van 14 mm die net aan in het gat van 15mm van de geleidering past. Dat is te weinig heb ik nu begrepen. Er zit ook nogal wat speling in de grondplaat van de bovenfrees. Gevolg was dat de frees vrijwel direct keihard in de geleidering hapte. Met een kapotte frees en een kapotte geleidering als gevolg. Project staat dus even op non actief.

Om toch nog iets nuttigs te doen vandaag, ben ik mijn werkbank maar gaan vlakken. Ik had gemerkt dat hij nogal hol was gaan staan, in het midden bijna een mm dieper dan aan de kanten. Dus een paar schaven tevoorschijn gehaald en zo kon ik gelijk even mijn agressie kwijt.


Het resultaat mag er zijn. De bank ziet er  weer als nieuw uit, en wat belangrijker is, hij is weer vlak. Alleen vlak langs de gaten rij zie je een kleine holte, die is ongeveer 0.2mm diep. Ruimschoots binnen alle toleranties.


Ook in de lengte is hij mooi vlak. Er zit alleen helemaal achteraan nog een holte, maar die laat ik lekker zitten. Grappig is om te merken dat ik in de loop der tijd veel geleerd heb over schaven. Het gaat nu veel makkelijker dan toen ik de werkbank pas gebouwd had. Ik weet nog wel hoe ik toen heb lopen wanhopen of het ooit wel vlak zou worden.

Nu heb ik weer een mooie referentie om straks mijn kastjes goed recht te krijgen.

No comments:

Post a Comment