Instagram

Monday, April 23, 2012

Plaatsen van de ladefronten

Er zijn nu ongeveer 8 handgrepen binnen, dus ik kan aan de slag met de ladefronten. Tot nu toe kon ik die zonder grepen niet plaatsen, want dan krijg je de lades niet meer goed open. Maar Arie heeft de laatste tijd hard gewerkt aan de grepen en ze komen nu langszaam aan los. Arie is plaatwerker/lasser extra ordinaire. Hij heeft echt schitterend werk geleverd. Vergeleken met de RVS greep die ik eens besteld had is dit van een beduidend hogere klasse. En ze zijn nu op een maat die ik mooi vind, ipv een of andere standaardmaat.

Voor het plaatsen van de grepen moet ik eerst gaatjes boren. Een zenuweklus! 1 gaatje fout en ik heb een mislukt front. Ik heb dus weer een malletje gemaakt, heel simpel een plaatje multiplex met een midden lijn. Ik meet het midden van het kastje uit, mal ertegenaan klemmen en boren maar.

En dan de fronten tegen de lades schroeven. Dit wil ik wel een beetje verstelbaar maken, omdat je nooit in 1 keer precies de boel uit kunt meten. Ik heb dus aan de zijkant van elke lade twee gaen geboord. Een grote waar de schroef alle ruimte heeft en een kleine om het daarna te fixeren.


Eerst zet ik de lade alleen vast in het grote gat. Zo goed en zo kwaad als het gaat meet ik op het front uit waar het gat ongeveer zit en boor daar een heel dun gaatje voor de schroef. Dan kan ik het front erop schroeven tot het net klem vast zit en het geheel nog een beetje heen weer schuiven. Als ik dan tevreden ben met de positie draai ik die schroeven echt strak aan en draai vervolgens een schroef in het onderste smalle gaatje. Van binnen ziet het er dan zo uit:


Dit heeft nog een voordeel. Als het hout gaat werken door wisselende luchtvochtigheid in huis is daar ruimte voor.

En dan ziet het er zo uit:

No comments:

Post a Comment