Instagram

Saturday, October 16, 2010

Lijmen

Vandaag was een grote dag. De ladefronten zijn in elkaar gezet en gelijmd. Ach, wat is een beetje lijmen, maar voor mij is het echt een mijlpaal. Maar beginnen bij het begin.

De panelen zijn van massief hout en in tegenstelling tot triplex of MDF zal dat altijd blijven werken in de breedte van het hout (nauwelijks in de lengte). Daarom moet het paneel los in de groef van het frame zitten. Maar omdat ik in het paneel die notenhouten dwarsstrepen heb gemaakt, is het niet mooi als dat zomaar lukraak heen en weer schuift, met een beetje pech zelfs scheef gaat zitten. Daarom heb ik een fixering in het midden gemaakt.

In het midden van het balkje van het frame zie je een houten pin die in een gat is glijmd. In het paneel rechts daarvan zie je het bijbehorende nokje die over die pin heen valt, en daarmee het midden van het paneel op z'n vaste plek fixeert.


Nog een foto van een van de ladefronten in de lijmklemmen. Dit is weer een zenuwenklus, omdat je weinig tijd hebt. Binnen 8 minuten van lijm opbrengen totdat de klemmen er op zitten, moet je klaar zijn anders is de lijm al te veel gedroogd.

Dus eerst alles nog een keertje droog passen, zodat ik er zeker van ben dat er niets klemt of fout zit. Dan de lijm op de pen en gat verbindingen aanbrengen en uitsmeren. En vervolgens de boel in elkaar zetten, veel slaan met de houten hamer want alles zit veel strakker als de lijm ertussen zit. Snel snel, geen fouten maken (paneel achterstevoren o.i.d) en diep zuchten als het gelukt is.

No comments:

Post a Comment