Instagram

Thursday, February 18, 2010

"Nieuwe" boorschaaf

Ik kon het weer eens niet laten, en heb op ebay een oude Record 073 boorschaaf gekocht "voor weinig". Wat is dat toch met schaven, dat je er nooit genoeg van schijnt te hebben? Het nadeel van zo'n verzameling is wel dat je telkens veel slijpwerk hebt.

Dit is de grootste maat boorschaaf die er schijnt te zijn. Hij is dus echt groot, en bijna 2kg zwaar. Hij schijnt vooral bedoelt te zijn om kantjes en randjes af te werken. ik heb hem vooral gekocht om straks de pen en gat verbindingen te kunnen tweaken. Na het zagen is er natuurlijk altijd wel een randje dat een beetje scheef is of zo, en daar is dit het geeigende gereedschap voor.

Het bijzondere van dit soort schaven is dat de beitel helemaal van de ene naar de andere zijkant loopt, waardoor je goed in de hoekjes kunt komen. Ook is de zijkant haaks op de bodem, waardoor je makkelijker haaks werk af kunt leveren. Alleen is dat bij deze schaaf niet helemaal haaks, dus daar zit nog wel wat werk voor mij. Maar alles bij elkaar is het een prachtig ding (if you are so inclined).

No comments:

Post a Comment